Kam jste se to dostali


Vítejte na internetových stránkách věnovaných chovu motýlů a strašilek. Informace zde uvedeny jsou poskládány zejména z mé vlastní praxe a zkušeností.
Věřím (a doufám), že návštěva tohoto webu nebude pro nikoho ztrátou času.

úterý 17. března 2015

Život motýla

O anatomii sepíšu samostatný článek, proto si v tomto jen zjednodušeně popíšeme, jak vlastně probíhá vývoj motýla.
Jak už víme, motýli mají ve svém vývoji stadium vajíčka, larvy, kukly a dospělce. Životní cyklus motýlů je mnohdy poměrně rychlý proces. Nejkratší můžeme měřit na několik týdnů. Ovšem protože je to velmi různorodá skupina živočichů, nic zde není stejné a nejdelší životní cykly mohou trvat i několik let.

Inachis io (Babočka paví oko), © Pavel Jícha

Na počátku jsou vajíčka. Průměrná doba inkubace se určuje těžko, ale dala by se stanovit zhruba na dva týdny. Samozřejmě to neplatí při zimování, tam potom mluvíme o měsících. Zásadní vliv má na tuto dobu teplota a vlhkost. Nedá se vyměřit konkrétní charakteristika vhodného prostředí, protože každý motýl má jiné nároky. Samice kladou vajíčka jednotlivě nebo v různě velkých snůškách, nejčastěji přímo na živnou rostlinu housenek. Snůšky mohou být řetízkové, plošné či kupovité a někdy je samička ukrývá pod vrstvu chloupků (např. bekyně).
Z vajíček se líhnou malé housenky, přičemž jejich první potravou bývá obal vajíčka (chorion). Housenky jsou jediným stadiem, ve kterém probíhá růst. Smysl života housenek je jídlo, proto potřebují neustálý přístup k čerstvé potravě. I jediný den bez ní může mít fatální následky ve správném vývoji. Housenky se mohou živit jen vybraným druhem rostliny (monofágové) nebo mají spektrum živných rostlin široké (polyfágové). Ne všechny druhy se živí pouze zelenými částmi rostlin, některé druhy přijímají např. dřevo, některé dokonce živočišnou stravu (např. moli). Sociální chování housenek je také velmi různorodé. U některých druhů žijí výhradně samotářsky, u některých zase jen ve skupinách. Častý jev je, že se malé housenky drží pospolu do určitého instaru a po dosažení dané velkosti se rozdělí.

Pieris brassicae (Bělásek zelný; mladé housenky), © Pavel Jícha

Před kuklením housenky přestanou přijímat potravu a nastanou změny v jejich chování. Často více či méně změní barvu, vyprázdní obsah střev a začnou s přípravami na samotný proces zakuklení. Je to vlastně další svlek, kdy ze svlečky už nevyleze housenka ale kukla. Některé druhy se kuklí v zemi, některé v zámotcích z listů nebo vlastních hedvábných vláken, jiné se jen tak zavěsí na větvičku. Obalu, který si některé housenky před kuklením udělají kolem sebe, se říká kokon.
Po "vykuklení", kdy se z kukly vylíhne motýl (laicky řečeno), se dospělec musí nejprve zachytit na místě, kde bude mít dostatek prostoru pro vypnutí křídel. Doba napínání se odvíjí od druhu (několik minut až hodin). Po vypnutí a křídel může motýl vesele letět. Potravou motýlů je nektar z květů, ovocné šťávy a podobné sladké tekutiny. Najdeme mezi nimi i řadu vyjímek, u kterých mají dospělí motýli zakrnělou trávicí soustavu a potravu nepřijímají.

Noctua orbona (Osenice černoskvrnná), © Pavel Jícha

O motýlech se dá povídat dlouho, ale v plánu mám další články, kde se budu věnovat jednotlivým charakteristikám, a nerad bych se opakoval. Navíc ne každého zaujme článek dlouhý na tři A4, proto si myslím, že kratší texty jsou lepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš názor :)