Kam jste se to dostali


Vítejte na internetových stránkách věnovaných chovu motýlů a strašilek. Informace zde uvedeny jsou poskládány zejména z mé vlastní praxe a zkušeností.
Věřím (a doufám), že návštěva tohoto webu nebude pro nikoho ztrátou času.

sobota 31. ledna 2015

Ubikace pro motýly

Jsou různé způsoby chovu motýlů a jednotlivé druhy můžou mít zcela odlišné nároky. Každé vývojové stadium motýla většinou potřebuje určité podmínky, které je třeba pro zdárný chov respektovat.

Náhled do plastového boxu, © Pavel Jícha

Není housenka jako housenka, jedna vyžaduje soukromí, jiná naopak společnost svého druhu. Prostorové podmínky pro chov housenek více rozeberu u jednotlivých druhů, protože nějaký souhrn se dělá těžko (jen ho lehce naťuknu níže). Řídit se můžeme základním pravidlem - s rostoucí velikostí a počtem chovanců musí růst i velikost ubikace a péče o ni.
Jak už jsem zmínil, záleží na individuálních požadavcích. Když tedy toto opomenu, obecně se dá k chovu použít velká škála nádob. Sklenice, plastové krabičky, plastové boxy, akvária, terária, síťové houseníky, síťové návleky na stromy atd. Musí splňovat tři věci - být dobře odvětrané, uzavíratelné (housenky řady druhů jsou celkem aktivní a najdou kdejakou "skulinu v systému") a dostatečně prostorné. Určitě bych nedoporučoval kartónové či papírové krabice, některé housenky se jimi dovedou prokousat a může u nich být problém s udržováním optimální vlhkosti.
Pro chov malých housenek v 1. instarech se také často používají Petriho misky. Někdy jsou velmi užitečné, někdy však nadělají víc neplechy než užitku.

Náhled do chovného boxu, © Pavel Jícha

Tím, že je kukla klidové stádium motýla, nepotřebuje příliš velký životní prostor. Dají se uchovávat v menších krabičkách či zavěšené na větvích apod.

Prostorově nejvíce nároční jsou, jak se dá očekávat, dospělci. Je to samozřejmě dáno jejich stylem života, jsou to zkrátka letci (až na pár vyjímek). Obecně lze říct, že větší nároky na prostor mají denní motýli (pro úspěšné rozmnožení). Dospělci se dají chovat ve vzdušných "motýláriích" ze síťoviny, v klecích s jemným pletivem či velkých voliérách. Zpravidla platí, že by měl být daný prostor dobře větraný a čím větší, tím lépe. Nabízí se tu velká možnost vlastní tvořivosti. Pro menší druhy se dají vyrobit ubikace i z větších kartónových krabic, člověk si může vyhrát, "spíchnout" nějakou klec ze síťoviny apod., fantazii se meze nekladou.

Přetvořená kartónová krabice, © Pavel Jícha

Shrnout, jak by měla vypadat univerzální chovná prostora pro motýly jde opravdu velmi těžko a proto už bych to v tomto článku více nerozebíral. V jednotlivých textech o druzích motýlů věnuji prostor i tomuto tématu a věřím, že to bude příhodnější.

1 komentář:

  1. děkuji velice moc za radu. Ráda bych totiž začala s chovem motýlů ale zatím nevím jak pořádně začít a tento článek mi velice pomohl ❤

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš názor :)