Kam jste se to dostali


Vítejte na internetových stránkách věnovaných chovu motýlů a strašilek. Informace zde uvedeny jsou poskládány zejména z mé vlastní praxe a zkušeností.
Věřím (a doufám), že návštěva tohoto webu nebude pro nikoho ztrátou času.

neděle 31. května 2015

Antheraea pernyi (Martináč čínský)

Antheraea pernyi (samice), © Pavel Jícha
Rozpětí křídel: 11-16 cm
Živná rostlina housenek: dub (Quercus), nejlepších výsledků jsem dosáhl na dubu letním (Quercus robur)
Teplota pro chov: 20-28 °C
Relativní vzdušná vlhkost pro chov: 50-60%
Zimování: probíhá ve stadiu kukly při teplotách 0-10°C, zimování venku jsem nezkoušel (nevím tedy, zda zvládají i mrazy)

Tito robustní martináči patřili mezi první "cizáky" (s výskytem mimo ČR) v mém chovu a bez nadsázky bych je označil jako velmi vděčné chovance, pokud jim člověk věnuje trochu času.
A.pernyi patří mezi ty velké druhy, které lákají chovatele především svou úctyhodnou plochou křídel. Obě pohlaví mají mohutné tělo, přičemž samec je trochu (ne vždy) štíhlejší. Rozdíl nenajdeme ve zbarvení, to je prakticky totožné. Základ tvoří odstíny hnědé, šedý pruh na přední části těla a křídel, růžovobílý proužek táhnoucí se přes křídla a malá oka s průhlednou blankou. Základním rozpoznávacím znakem pohlaví u dospělců jsou tykadla. Ta mají samci na rozdíl od samic silně hřebenitá. Poslední rozdílnost můžeme vidět ve tvaru křídel, samci mají přední pár mírně zahnutý a užší.
Dospělci nepřijímají potravu, mají zakrnělý sosák stejně jako ostatní martináči. Kvůli tomu se značně krátí délka života motýlů. Většinou jsou "plně funkční" 6-10 dní, tato doba je ovlivněna především teplotou a tím, jak kvalitně a dostatečně byly krmeny housenky.
I v zajetí se tento druh bez problémů páří během prvních nocí po vykuklení. Akt může trvat téměř celý den (od večera do večera) a hned první noc po "rozpojení" začne samice klást vejce. Vajíčka jsou velká mírně zploštělá, světlé barvy. Samice je lepí na podklad pomocí hnědého sekretu v malých skupinkách. Celkový počet vajíček od jedné samice se pohybuje v intervalu 100-200 ks.
Nakladená vajíčka můžeme inkubovat v Petriho miskách či jiných nádobkách. Možné je i umístění do otevřené nádoby na savý papír či ubrousek. Při tomhle způsobu ubrousek jednou denně lehce rosím. Malé housenky se líhnou zhruba po 12-14 dnech. Po vylíhnutí často nejdříve pozřou část vaječného obalu. V prvních hodinách velmi aktivně lezou a vyhledávají vhodnou pozici na živné rostlině. Nejlépe se mi osvědčil dub letní, jak už jsem psal v úvodu. Vhodný je i dub zimní nebo červený. Housenkám jsem zkoušel předkládat i břízu, ale mé nadšení z nové živné rostliny nesdílely.
Za zmínku stojí, že housenky v 1. instaru mají černou barvu, oranžovou (až hnědou) hlavu a světlé štětinky. Po prvním svlékání se jejich barva mění na zelenou. Nezasvěcený člověk by si pak při pohledu na 1. a 2. instar mohl myslet, že se jedná o jiný druh.
V prvních týdnech můžeme housenky chovat po skupinách do 20 ks. K počátečnímu chovu se dají dobře použít Petriho misky. Ve 2. instaru doporučuji housenky přemístit do lépe větratelných krabiček a po 2. svlékání (tedy do L3) je dobré chov rozdělit do menších skupinek, lépe se tak udrží čistota a housenky budou rády za více osobního prostoru. Jak napovídá kladení vajíček v malých skupinkách, nemají housenky v lásce příliš společníků. V posledním instaru chovám housenky po 5 kusech. Starší housenky mají zářivě zelenou barvu s modrými a žlutými terčíky, z nichž vyrůstají štětinky, žlutý pruh podél těla a hnědou hlavu. Vývoj od vylíhnutí po zakuklení trvá v závislosti na teplotě a kvalitě potravy 5-6 týdnů. Před kuklením housenky aktivně lezou po ubikaci a hledají vhodné místo k zakuklení. Na daném místě si potom upředou velmi pevný zámotek z hedvábných vláken, nejčastěji to bývá na větvi mezi listy živné rostliny. Pokud kukly nezazimujeme, můžeme očekávat líhnutí motýlů přibližně po 4 týdnech. Ačkoli motýli nejsou tak vytrvalí letci, musíme si uvědomit jejich velikost a poskytnout jim dostatečně velký prostor.

Antheraea pernyi (kladoucí samice), © Pavel Jícha

Antheraea pernyi (vajíčka), © Pavel Jícha

Antheraea pernyi (vajíčka), © Pavel Jícha

Antheraea pernyi (líhnoucí se housenky), © Pavel Jícha

Antheraea pernyi (housenka), © Pavel Jícha

Antheraea pernyi (housenka), © Pavel Jícha

Antheraea pernyi (housenka), © Pavel Jícha

Antheraea pernyi (housenka), © Pavel Jícha

Antheraea pernyi (housenka), © Pavel Jícha

Antheraea pernyi (kokony), © Pavel Jícha

Zjistil jsem, že nemám moc kloudných fotografií imag tohoto druhu, asi jsem málo fotil. Lepší fotky tedy doplním, až ho budu mít v chovu příště.
Přeji úspěšný chov.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš názor :)