Kam jste se to dostali


Vítejte na internetových stránkách věnovaných chovu motýlů a strašilek. Informace zde uvedeny jsou poskládány zejména z mé vlastní praxe a zkušeností.
Věřím (a doufám), že návštěva tohoto webu nebude pro nikoho ztrátou času.

úterý 31. března 2015

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko)


Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; samice), © Pavel Jícha
Rozpětí křídel: 6-9 cm
Živná rostlina housenek: různé druhy vrb (Salix), nejlépe se mi osvědčily vrba bílá (Salix alba) a vrba jíva (Salix caprea)
Teplota pro chov: 20 °C, může být i proměnlivá mezi 10-30 °C (platí především pro chov venku, kdy teplota v noci značně klesá)
Relativní vzdušná vlhkost pro chov: 40-50%, neměla by být příliš vysoká
Zimování: probíhá ve stadiu kukly při teplotách od mírných mrazů do 10°C

Tento lišaj patří mezi naše větší noční motýly a jeho atraktivitu zajišťují především oka na zadních křídlech. Zářivé barvy na tomto páru křídel slouží k zastrašení případného útočníka.
Samice jsou podstatně mohutnější (především v těle) než samci, barevné rozdíly mezi pohlavími prakticky nejsou a samci mají lehce hřebenitá tykadla.
Dospělci nepřijímají potravu, protože mají společně s dalšími zástupci zubokřídleců zakrnělý sosák. To má samozřejmě dopad i na délku jejich života, která se měří na dny. Většinou nežijí déle než 2 týdny.
Motýli se v chovu bez problémů páří během prvních nocí po vylíhnutí. Po 2-4 dnech od tohoto aktu samice kladou poměrně velká, zářivě zelená vajíčka jednotlivě na listy živné rostliny nebo na stěny ubikace. Celkový počet nakladených vajíček je variabilní u každé samice. Někdy je to 50, jindy 200 ks.
Vajíčka doporučuji inkubovat v Petriho misce či jiné uzavřené nádobce. Nesmí být ale zavřená neprodyšně, i vajíčka potřebují dýchat. V Petriho miskách není třeba snůšku vlhčit, při umístění v otevřených nádobách jemně rosím jednou denně ubrousek, na kterém jsou vajíčka položená. Inkubační doba trvá přibližně 10 dní. Závisí především na teplotě prostředí, např. při 25°C se vylíhnou dříve než při 18°C.
Čerstvě vylíhlé housenky často nejprve spořádají obal svého vajíčka a poté začínají hledat vhodnou potravu. Jak už je psáno hned v úvodních bodech, mně se osvědčily v chovu vrba bílá a jíva. Použít se dá také kroucená, ale některé housenky se na ní hůře zažírají. Dělal jsem pokusy s jabloní a topolem, vždy bohužel neúspěšně.
Chov housenek je snadný. Použít se dají plastové boxy, síťové houseníky nebo návleky na větve živného stromu. Základem je vzdušnost a dobré větrání. Housenky snášejí celkem dobře chov ve skupinách, obvykle je mívám po 10-15 kusech. Jejich základní barva je matně zelená (někdy s nádechem do modra) se šikmými světlými proužky na bocích. Často si je lidé pletou s housenkami lišaje lipového (Mimas tiliae). Jednoduchý a spolehlivý poznávací znak je žlutý štítek na zadečku, který mají jen housenky zmíněného lišaje lipového.
Vývoj housenek trvá v závislosti na teplotách a kvalitě potravy 4-6 týdnů. Před kuklením získají voskovitý povrch a začnou aktivně lézt po dně ubikace. Tehdy je dobré přemístit je do nádoby, kde bude zhruba 15 cm zeminy či jiného materiálu, do kterého se mohou zahrabat (dobře poslouží i papírové ubrousky natrhané na kousky). Kuklí se přibližně 10 cm pod povrchem v komůrce, kterou si vytvoří. Doporučuji nechat zahrabané housenky minimálně týden v klidu, teprve potom vyjmout kukly (nebo nechat v substrátu až do vylíhnutí).
Pokud kukly nezimují, trvá toto stadium asi 4 týdny. V případě zimování klidně půl roku a může se stát, že kukly přeleží do dalšího jara. Kukly vyžadují mírnou vlhkost podobně jako housenky. Pokud se rozhodneme nechat je v zemině, kde se zakuklily, stačí ji udržovat trochu vlhkou (neměla by úplně vyschnout, ale nesmí být přemokřená). V případě uchování v nějaké nádobce na ubrousku, stačí jednou za několik dní (např. jednou za 3 dny, záleží na vlhkosti vzduchu) ubrousek jemně orosit. Motýlům vyhovuje vzdušné prostředí a potřebují dostatek prostoru k letu.

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; pár), © Pavel Jícha

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; pár), © Pavel Jícha
 

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; samec), © Pavel Jícha


Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; samice), © Pavel Jícha

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; vajíčka), © Pavel Jícha

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; líhnoucí se housenky), © Pavel Jícha
 

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; housenky L1), © Pavel Jícha

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; housenky), © Pavel Jícha

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; obvyklý postoj housenky), © Pavel Jícha
 

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; housenky), © Pavel Jícha
 

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; housenka před kuklením), © Pavel Jícha

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; kukly), © Pavel Jícha

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; samice několik hodin po vykuklení), © Pavel Jícha

Smerinthus ocellatus (Lišaj paví oko; barevná zadní křídla), © Pavel Jícha

Moje drobná rada týkající se krmením vrbou bílou. Na rozdíl od jiných druhů vrb listy na větvičkách vrby bílé uschnou i ve vodě, dokonce ještě rychleji. Je proto lepší vůbec je do vody neumisťovat a dávat každý den čerstvé. Problém neplatí např. u vrby jívy, ta vydrží ve vodě bez problémů několik dní.

Myslím, že vše podstatné jsem napsal a nezbývá než popřát úspěšný chov.

3 komentáře:

  1. Diky za pekny clanek! Jeste k te vrbe - nekde jsem sehnala vrbu s cervenymi kocickami - myslimze je to tohle, https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Vrba_nachová housenkam velmi chutna, nebot co to mame na zahrade, vzdycky jich tam nekolik najdu. A ve vode nevadne.

    OdpovědětVymazat
  2. Na zahradě jsme našli pravděpodobně kuklu také nějakého lišaje. Mám ho v misce s rašelinou. Tedy otázka zní: mám ho zahrabat do hlíny nebo ho tam nechat na povrchu?

    OdpovědětVymazat
  3. Nechce někdo vajíčka? Máme na zahradě na jedné kytce tohohle motýla už asi týden a teď jsme objevili, že nakladl mraky vajíček. Jílové u Prahy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš názor :)