Kam jste se to dostali


Vítejte na internetových stránkách věnovaných chovu motýlů a strašilek. Informace zde uvedeny jsou poskládány zejména z mé vlastní praxe a zkušeností.
Věřím (a doufám), že návštěva tohoto webu nebude pro nikoho ztrátou času.

středa 25. března 2015

Zasílání strašilek

Stejně jako u motýlů je zaslání někdy jediný způsob, jak získat strašilky, po kterých toužíme. Netřeba zdůrazňovat, že osobní převzetí je vždy nejlepší. Většinou člověk dostane ke zvířatům i nějakou cennou radu a víte, co si vezete domů.

Phyllium philippinicum (nymfy) , © Pavel Jícha

Zaslat se strašilky dají prostřednictvím České pošty. Kvalitu jejich služeb jsem lehce zmínil v článku o zasílání motýlů. Bohužel si musíme vystačit s tím, co máme a když se nezanedbá balení, dá se to překousnout.

Na rozdíl od motýlů se u strašilek dá poslat každé stádium, tedy vajíčka, nymfy i dospělci.
U všech je třeba dbát na dobré zabalení a ochranu přepravovaných tvorečků. Vajíčka vždy umisťujeme do ochranného pouzdra, nikdy ne volně do obálky. Balení nymf a dospělců je stejné, jen s rostoucí velikostí chovance musíme přizpůsobit velikost balíku. Danou strašilku dáme do plastové krabičky, tu do kartónové krabice a řádně vycpeme volný prostor. Krabička se strašilkou se nesmí volně pohybovat.

Jak zasílám já

Vajíčka balím podobně jako u motýlů do plastových pouzder podle velikosti. Včetně popisků (druh, živná rostlina apod.) je zasílám ve vybublinkované obálce. Cena se potom odvíjí od hmotnosti obálky, obvykle je to méně než 50 Kč. Platba je možná předem nebo dobírkou (přirážka dle ceníku ČP). Na rozdíl od motýlů, u strašilek probíhá vývoj i u neoplozených vajíček, proto požaduji platbu hned a ne až po líhnutí.
Nymfy a dospělce balím obdobně a to způsobem již popsaným výše. Strašilky umístím do plastových krabiček v adekvátní velikosti. Ty potom do vetší kartónové krabice, kterou vycpu novinami tak, aby se plastové krabičky nemohly volně pohybovat. Nymfy a dospělce posílám pouze jako Balík do ruky. Cena poštovného je potom +-100 Kč (přesné ceny podle ceníku ČP zjišťuji před odesíláním). Za balné si nic neúčtuji. Platba probíhá stejně jako u vajíček - předem nebo dobírkou (přirážka 50 Kč).

Příklad balení strašilek, © Pavel Jícha

Takhle rozhodně ne!

Níže přidávám pár fotografií odstrašujícího případu balení. Když mi tento balíček přišel, byl jsem zděšen. Při rozbalování jsem nebyl nejvíc rozmrzelý z toho, že chudák strašilák přišel ve zuboženém stavu, ale z toho, jak může nějaký chovatel být tak bezohledný k živému tvorovi. Tento samec E.tiaratum přežil asi jen zázrakem a dožil u mě relativně spokojené (doufám) stáří. Ne vždy to však takhle dopadne.
Prosím proto všechny, kdo chtějí zasílat bezobratlé poštou, pamatujte na to, že jsou to živé bytosti. Nikdy nedávejte zasílaného tvorečka volně do krabice, ve které ho pošlete. Může to skončit tragicky.

Odstrašující případ balení, © Pavel Jícha

Odstrašující případ balení, © Pavel Jícha

Odstrašující případ balení, © Pavel Jícha

Odstrašující případ balení, © Pavel Jícha

Odstrašující případ balení, © Pavel Jícha

Děkuji všem, kteří se prokousali textem až sem a věřím, že při zasílání strašilek i jiných živočichů nebude docházet k podobným případům. Že budou chovatelé alespoň trochu zodpovědní a dbající na bezpečnou přepravu svých chovanců.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš názor :)